Pisserenden – dengang og nu

Pisserenden er et tilnavn til gaden Larsbjørnsstræde i det centrale København. Larsbjørnsstræde er et af Københavns ældste stræder og den sydlige halvdel blev opført kort efter at Absalon grundlagde byen i 1167. Hvis man går en tur igennem Larsbjørnsstræde i dag, er det ikke lige til at se – eller lugte – hvorfor netop denne gade skal have dette meget lidt attraktive øgenavn. På Larsbjørnsstræde finder du lækre cafeer, små butikker, kontorfællesskaber og fine restauranter. Her er ikke noget, der lugter og gaden er pæn og ren. Men sådan var det ikke i gamle dage, da var Københavns gader meget uhumske og der var en dyb rendesten i strædet. I mange af baggårdene holdt man husdyr, så renden ude i Larsbjørnsstræde blev både brugt til både mennesker og dyrs efterladenskaber. Det kræver ikke en vild fantasi for at forestille sig, hvordan det har lugtet.

En attraktiv adresse
I dag er denne centrale del af København meget attraktiv for forretningsdrivende. Der er mange turister i området og Larsbjørnsstræde ligger kun fem minutters gang fra Nørreport station, hvor der både er tog- og metrostation. Derfor vælger mange forretningsdrivende at åbne butikker og kontorer i området og der er ligeledes mulighed for at leje sig ind i et kontorfællesskab i denne prestigefyldte del af København.

Guldhornene blev omsmeltet i Pisserenden
Historisk set er en af de store begivenheder i Larsbjørnsstræde omsmeltningen af Guldhornene. De originale guldhorn fra omkring 400 e.Kr. blev stjålet af Niels Heidenreich i 1802. I et køkken på hjørnet af Studiestræde og Larsbjørnsstræde gik Niels Heidenreich i gang med at hugge guldhornene i stykker og lod dem forsvinde ned i smeltedigelen. Efterfølgende lavede han efterligninger af ostindiske guldmønter som han solgte. Den store danske nationalskat var tabt for evig tid – og det hele foregik i Pisserenden. Du kan læse mere om guldhornene her.

Dette indlæg blev udgivet i Erhvervshistorie. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.